EDGeS

 
Enabling Desktop Grids for e-Science
2008. jan. 1. – 2009. dec. 31.
Külső azonosító
EU FP7 RI-211727
Költségvetés
2 871 480 €
 

Az Enabling Desktop Grids for e-Science (EDGeS) című, az EU FP7 Infrastruktúra program alatt elnyert pályázat első sorban a kutatói közösségek részére alakít ki e-infrastruktúrát. A projekt a rendkívül nagy informatikai (számítási, háttértár és hálózati) kapacitást igényelő felhasználói csoportokat és közösségeket célozza meg, mely erőforrások és szolgáltatások a jelenlegi e-infrastuktúrákban még nem állnak rendelkezésre. A kutatói és egyéb közösségek támogatása érdekében a konzorcium integrálja a legnagyobb európai szolgáltatási grid infrastruktúrát (EGEE) az egyre szélesebb körben elterjedő asztali grid (Desktop Grid) rendszerekkel, szoros együttműködésben az EGEE konzorciummal.

Míg a szolgáltatói gridek rugalmasabbak és szélesebb körben tudnak az alkalmazások számára hátteret nyújtani, mint az asztali gridek, ugyanakkor a kialakításuk és az üzemeltetésük több ráfordítást, magasabban képzett IT specialistákat és az adott célra fenntartott, dedikált erőforrásokat igényelnek. Másrészt az asztali gridek felhasználását jelenleg elsősorban csak a számításintenzív alkalmazásokra szűkítik le, de ezek a könnyen skálázható rendszerek akár 1-2 nagyságrenddel több erőforrást is integrálhatnak az önkéntes, illetve az alacsony szinten kihasznált IT erőforrások kiaknázásával, mindezt a költségek töredékéért. A két különböző típusú grid rendszer közötti átjárhatóság lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználók az új infrastruktúra tetszőleges platformján tudjanak alkalmazásokat végrehajtani azok újtatervezése és módosítása nélkül.

Mindkét megközelítés előnyeit magában foglalva az EDGeS infrastuktúra fontos lépés az Európát átölelő tudományos grid létrehozásában, amelyben rendkívül nagy számú és kapacitású erőforrás integrálása támogatja a grandiozus tudományos és más alkalmazásokat. Az alacsony költségű asztali grid rendszerek hozzácsatolása az európai tudományos grid infrastruktúrához nagymértékben hozzájárul a fenntartható európai grid infrastruktúra létrehozásához. A konzorcium kiterjeszti a felhasználói közösséget a kutatókon és az önkéntes résztvevőkön kívül az állampolgárokra, a diákokra és a vállalati dolgozókra, lehetőséget adva, hogy alkalmazhassák a tudományos eredményeket és a grid technológiát a mindennapi életben. A kitűzött célok elérése végett a projekt hidat képez és összekapcsolja az asztali grid alapú városi hálózatokat, az oktatási intézmények és a vállalatok gridjeit az EGEE griddel.

Résztvevők

Koordinátor: MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ÉS AUTOMATIZÁLÁSI KUTATÓ INTÉZET (MTA SZTAKI), Magyarország

CENTRO DE INVESTIGACIONES ENERGETICAS, MEDIOAMBIENTALES Y TECNOLOGICAS (CIEMAT), Spanyolország
FUNDACION PARA EL DESARROLLO DE LA CIENCIA Y LA TECNOLOGIA EN EXTREMADURA (Fundecyt), Spanyolország
INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE EN INFORMATIQUE ET EN AUTOMATIQUE (INRIA), Franciaország
THE UNIVERSITY OF WESTMINSTER (UoW), Nagy-Britannia
CARDIFF UNIVERSITY (CU), Nagy-Britannia
FACULDADE CIENCIAS E TECNOLOGIA DA UNIVERSIDADE DE COIMBRA (FCTUC), Portugália
STICHTING ALMEREGRID (AlmereGrid), Hollandia
CENTRE NATIONAL DE LA RECHERCHE SCIENTIFIQUE (CNRS/IN2P3), Franciaország

Részleg