Szenzorhálózatok elemzése okos-városokhoz

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriuma kifejlesztett egy prototípus Analitikai Modult, a GE Hungary Kft. megbízásából, egy okos-város projekt részeként, amely során egy vezeték nélkül kommunikáló szenzorhálózatot telepítettek Budapest XII. kerületének közvilágítási rendszerére.

A szenzorhálózatok által szolgáltatott adatok alapvető fontosságúak a lakosság és a döntéshozók tájékoztatásában. A mért adatok elősegíthetik például a környezet egészségesebbé és energia-hatékonyabbá tételét, információkkal szolgálva a forgalomirányítás és okos-hálózatok számára. A XII. kerület lámpáira kihelyezett szenzordobozok a szállóport, az UV sugárzást, a hőmérsékletet, a háttérvilágítást, a légnyomást, a páratartalmat, a szén-monoxid szintet, valamint a forgalom- és a zaj szintjét mérik.

A SZTAKI által kifejlesztett, felhő-alapú feldolgozást megvalósító, Analitikai Modul fő célja, hogy modern jelfeldolgozási és statisztikus-tanulási módszereket alkalmazva elemezze a szenzorhálózat által begyűjtött adatokat. A modul fő funkciói közé tartozik, hogy előrejelzéseket és simított térképeket készítsen a mért mennyiségekhez, amelyek megbízhatósági információkkal is el vannak látva.

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg az ERNYO_2013-1-0011 számú támogatási szerződés keretében.