Szabadtéri tájékozódási vetélkedő és GPS-alapú interaktív okostelefonos séta a ferencvárosi költészet napján

József Attila, a 20. századi magyar- és világirodalom kimagasló alakja Budapest IX. kerületében született 1905 áprilisában. 14 éves koráig Ferencváros, pontosabban a Ferenc tér közvetlen környéke volt otthona. 2015-ben a Ferencvárosi Önkormányzat kezdeményezésére az MTA SZTAKI eLearning Osztálya és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény egy GPS alapú, interaktív okostelefonos sétát készített „József Attilával a Ferencvárosban” néven, amelyről már részletesen beszámolt a Magyar Múzeumok Online is. A 2017-es ferencvárosi költészet napi ünnepre a séta fejlesztői a ferencvárosi önkormányzat támogatásával a kerületi diákok számára különleges szabadtéri tájékozódási vetélkedőt készítettek elő és szerveztek meg, melynek végállomása a József Attila Emlékhely volt.

A vetélkedőben részt ve 4-5 fős középiskolás csapatok diákjainak először le kellett tölteniük a GUIDE@HAND Budapest okostelefonos alkalmazásban elérhető József Attila-sétát. A diákok az irodalmi sétán, akár többször is végighaladva előre megismerkedhettek azokkal az információkkal, ismeretanyaggal, amikről aztán a vetélkedő interaktív feladataiban kellett számot adniuk. Előzetes feladatként a költő egyik verse alapján kellett készíteniük egy szófelhőt is, amit e-mailben el kellett küldeniük a jelentkezési lap kitöltése mellett.

A vetélkedő interaktív játékainak sablonjait (párkereső, sorbarendezős, keresztrejtvény, stb.) az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztői készítették el és adták át a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény szakemberei számára tartalmi és arculati feltöltésre. Az elkészült különböző nehézségi fokú játékokkal a vetélkedőre jelentkezett 24 ferencvárosi csapat tagjai az okostelefonos séta útvonalára illeszkedő 5 különböző állomáson találkoztak. A verseny lebonyolításához a szervezők minden állomásnál több embert is biztosítottak. Az interaktív játékokhoz az okostelefonokat, a táblagépeket és a laptopokat az MTA SZTAKI munkatársai biztosították úgy, hogy minden helyen voltak tartalék eszközök is.

A versenyen résztvevő diákok egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy örömmel és élvezettel járták végig a helyszíneket és végezték el a feladatokat. Talán nem elsősorban a díjak (egynapos balatonszárszói kirándulás és könyvjutalom), hanem az jelentette a motivációt, hogy az általuk leggyakrabban használt eszközök – telefon, táblagép, laptop – segítségével mérhették fel, hogyan tudtak az adott témában elmélyedni, információt szerezni és használni.

A vetélkedő után az MTA SZTAKIs fejlesztők elkészítették az okostelefonos séta webes változatát, amely képes mindazt az információt átadni, ami az okostelefonos alkalmazásban is szerepel. Ez a lehetőség azok számára lenne érdekes, akik nem tudnak személyesen részt venni a sétában a valós helyszínen.

Örömmel számolhatunk be arról is, hogy a 2016-os Digitális Témahéten Gálik Zsófia német-magyar szakos tanárnő vezetésével szintén megvalósítottak egy sikeres projektet, amely ugyanerre a sétára épült. Részletes beszámoló ITT olvasható a projektről:

Az eddigi fejlesztési sorozat összefoglalója az alábbi linken tekinthető meg.

Fontos megemlíteni az is, hogy már előkészítés alatt van a „József Attilával a Ferencvárosban” nevű séta tartalmára épülő újabb innovatív fejlesztésünk is. Reméljük, hogy hamarosan ennek a tapasztalatairól is beszámolhatunk, illetve az okostelefonos sétára és okostelefonos interaktív játékokra épülő vetélkedők szervezésére kidolgozott módszertanunkat más témákhoz kötve is alkalmazhatjuk a jövőben. Ehhez jó alapul szolgált egy másik, Budapest IX. kerületi tematikus sétánk, amely az 1956-os forradalomról szól.

Projektpartnerek

Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Ferencvárosi Önkormányzat