Projektsiker a Világnap előtt: vizes élőhelyek automatikus monitorozása a biodiverzitás megőrzéséért

Az MTA SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriuma sikeresen lezárt projektjében a legnagyobb magyarországi tavak környékén lévő vizes élőhelyeket térképezte fel, valamint a területek automatikus monitorozását lehetővé tevő algoritmusokat fejlesztett ki. Ez az eredmény nemcsak tudományos, de kiemelt társadalmi jelentőséggel is bír, hiszen szorosan kapcsolódik a közelgő Vizes Élőhelyek Világnapja célkitűzéséhez és szellemiségéhez.

A Vizes Élőhelyek Világnapja hagyományosan február másodika; 1971-ben ugyanis ezen a napon írta alá 18 ország a Ramsari Egyezményt. A dokumentum a természetvédelmi államközi megállapodások között a legrégibb, mely elsősorban a vizes élőhelyek, a madárvilág védelméről szól. A világnap eszmeiségéhez kapcsolódva intézetünk Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriuma is sikerrel zárt le egy olyan projektet, melynek keretein belül munkatársaink a legnagyobb magyarországi tavak környékén levő vizes élőhelyek automatikus monitorozását lehetővé tevő algoritmusokat fejlesztettek ki.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott OWETIS projektben, az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézettel és az Airbus DS Geo Hungary Kft.-vel közösen került összegyűjtésre egy több, mint 200 vizes élőhelyet tartalmazó adatbázis a három nagy magyarországi tó (Balaton, Tisza-tó és Fertő-tó) környékére koncentrálva.

balaton
Balaton körüli vizes élőhelyek feltérképezése: a felderített vizes élőhelyek sárgával jelölve, majd a Markov Random Field-alapú automatikus szegmentálás eredménye

Az élőhelytérképen túl az adatbázis több, különböző típusú műhold képanyagot is tartalmaz a célterületekről. Az adatgyűjtés mellett a projektnek olyan automatikus eljárások kifejlesztése is célja volt, melyekkel az élőhelyeket lehet monitorozni, változásaikat követni.

A projektről bővebb információ itt található.

balaton