Okostelefonos séta a hajnali háztetők között Ottlik Géza születésének 105. évfordulója alkalmából

Ottlik Gézáról elsőként mindenkinek az Iskola a határon című regénye jut eszébe. Azt már kevesebben tudják, hogy hihetetlen tudású bridzsversenyző volt, a budapesti világbajnokságról rendszeresen tudósította a londoni The Timest, műfordítóként pedig számtalan Charles Dickens-regényt köszönhetünk neki. A Kossuth-díjas író éppen 105 éve született. Ennek apropóján interaktív irodalmi sétára hívunk mindenkit az eLearning Osztályunk közreműködésével fejlesztett GUIDE@HAND alkalmazáscsalád segítségével.

Ottlik Géza éppen 105 éve született 1912. május 9-én régi nemesi családban. Felmenői között voltak tábornokok és magas rangú állami tisztviselők is, édesapja pedig belügyminisztériumi titkárként és császári kamarásként dolgozott, de még csak másfél éves volt, amikor elveszítette. Az írói pálya még váratott magára, ugyanis a fiatal diákot a hagyományoknak megfelelően katonatisztnek szánták, ezért katonai alreál- és főreáliskolákba járt. Bár ettől az életformától örökre elment a kedve, az élményeknek köszönhető, hogy írásaiban ilyen érzékletesen, fölülmúlhatatlan tudással mutatta be a katonai nevelés világát. Egyetemre is reál tudományokra: matematika-fizika szakra jelentkezett. A háború alatt üldözötteket mentett, köztük Vas Istvánt is, majd belevetette magát a magyar szellemi életbe. Már 1939-ben publikált a Nyugatban elbeszélést, 1946-ig a Magyar Rádió dramaturgjaként dolgozott, és Huszonöt év magyar irodalma címmel előadásokat tartott a rádióban.

Bár soha nem volt nagygazda, 1952-ben mégis kuláknak nyilvánították, és csak a Magyar Írószövetség közbenjárása mentette meg a kitelepítéstől. A Rákosi-rendszerben kiszorult az irodalmi életből, és bár fordításokból élt, azt ugyanolyan kiemelkedő színvonalon végezte, hiszen az angol kormány még tanulmányútra is meghívta Londonba kitűnő fordításaiért. Neki köszönhetjük többek között Gottfried Keller és Thomas Mann elbeszéléseinek, Hemingway Az öreg halász és a tenger ímű kisregényének, Bernard Shaw és Osborne színműveinek magyar fordítását. A kényszerű hallgatásnak pedig a 1957-ben megjelent Hajnali háztetők című kisregénye vetett véget, majd 1959-ben napvilágot látott az Iskola a határon című regénye.

ottlik

Különleges séta Ottlikkal

Az írók életébe azonban nemcsak az önéletrajzukon keresztül tekinthetünk be, hanem a műveiket olvasva is. Olvasóinknak Ottlik Géza születésnapja alkalmából szeretnénk ajánlani egy különleges túrát Budapesten. Nem kell hozzá külön idegenvezető, időpontegyeztetés. Hogy mi ez? Az eLearning Osztályunk közreműködésével fejlesztett HAJNALI HÁZTETŐK – Irodalmi séta okostelefonra.

Az interaktív irodalmi séta Ottlik Géza Hajnali háztetők című művének budapesti helyszíneire kalauzol. A cselekmény az útvonallá fűzött regényrészletek nyomán bontakozik ki. Ezt kiegészítve a történet korát archív fotók, filmek és korabeli sajtóanyagok galériája idézi meg. A lokatív technológia irodalmi szöveg ihlette városi séta műfaja nemzetközi téren is újdonságnak számít. A Hajnali háztetők okostelefonra készített változata újfajta, komplex élményen keresztül kívánja megszerettetni, népszerűsíteni a olvasást. Az interaktív irodalmi séta Ottlik Géza azonos című regényének cselekményszálát követve a városon át mutatja be a történet szereplőit és helyszíneit, miközben a kor Budapestje elevenedik meg az okostelefon képernyőjén. A regényből elhangzó részletek előre meghatározott útvonalon, azok vélt, vagy valós helyszínein, illetve a köztük megtett útszakaszok között hangzanak el. A regényrészletek szüneteiben pedig a húszas, harmincas évek kulturális és társadalmi viszonyait válogatott audiovizuális anyagok jelenítik meg: korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép. A Mechwart ligetből induló és a Petőfi Irodalmi Múzeumnál végződő hatórányi, részletekben (is) végigjárható séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra.

A Hajnali háztetők az App Store-ból és Google Playből ingyenesen letölthető GUIDE@HAND mobil alkalmazás egyik sétájaként használható. Az alkalmazás működését bemutató videók letölthetőek itt (Macre), illetve itt (Windows).

ottlik