Nagyfelbontású panorámaképek készítése és publikálása digitális platformokra

Tavaly év végén arról értesítette a Google intézetünk eLearning Osztályát, hogy panoráma fotóik megtekintése újabb rekordot ért el. Ez azt jelenti, hogy saját készítésű és a Google Térképre is feltöltött nagy felbontású gömbpanoráma képeinket több, mint 1 500 000 alkalommal tekintették meg. Ennek következtében csatlakozhattunk a Google Helyi Idegenvezetők Programhoz, ami számos új lehetőségeket nyújt számunkra, mint például  hozzájárulás tartalommal a Google Térképhez, helyek értékelése, élmények leírása vélemények formájában, a helyekkel kapcsolatos kérdések megválaszolása, a helyek szerkesztésével a rendelkezésre álló adatok frissítése, hiányzó helyek felvétele, stb.

A fenti rekord elérését az eLearning Osztálynak az irányú erőfeszítése tette lehetővé, hogy tovább fejlessze a panorámaképek készítésének technikáját, megjelenítését és több platformon való terjesztését. Ez a szolgáltatás belső és külső térben, valós és virtuális környezetben egyaránt biztosítja tematikus tartalmak bemutatását. A nevezetességekről, látványosságokról készített nagy felbontású gömbpanoráma képeket az MTA SZTAKI fejlesztői a következő "helyekre" tudják publikálni:

  • Saját fejlesztésű Mobil alkalmazás: A panoráma képek akár offline is megtekinthetők okostelefonokon és táblagépeken,
  • Google Maps kereső és útvonaltervező: célzottan azok számára, akik ezeket a Google Maps szolgáltatásokat használják és kíváncsiak a helyszínekre is,
  • Facebook oldal: a megosztásoknak és "kedveléseknek" (Like) köszönhetően elég sok ember érhető el,
  • Partneri weboldal: ezeken az oldalakon az MTA SZTAKI saját fejlesztésű megjelenítőjével arra is van lehetőség, hogy a panorámaképeken egyes megjelölt pontokra kattintva az ott található részletről bővebb információk jelenjenek meg, amelynek megismerése után egy virtuális ugrással át lehet navigálni a kiválasztott másik helyszínre.
  • Virtuális Valóság (VR) szemüveg: olyan 3D-s bemutatásra alkalmas eszköz, amelynek a használatával az érdeklődő még inkább úgy érezheti, mintha ott lenne a helyszínen.

Néhány kép a Google Map-re feltöltöttek listájából:

diosgyor