Mesterséges Intelligencia (MI) tanfolyamot tartottunk kutatóknak

A SZTAKI nemcsak üzemelteti a kutatói közösségnek szánt felhőt, hanem segít is, ha valaki nem ért a technológiához, de felismerte, hogy kutatásához felhőre vagy akár mesterséges intelligenciára lenne szüksége.

A SZTAKI és a Wigner Kutatóintézet közösen működteti az Eötvös Lóránd Kutatóhálózat (ELKH) kutatóinak szánt, OpenStack-alapú MTA Cloud kutatási felhőt, amelyen 2016 októberi indulása óta 104 projektet futtattak a kutatók. 

2018 tavaszán a felhőt nagy teljesítményű GPU-kártyákkal bővítették, hogy a mesterséges intelligencián alapuló kutatások igényeit is képes legyen kielégíteni. Ehhez kapcsolódóan a SZTAKI munkatársai olyan MI-környezeteket dolgoztak ki, és állítottak be a felhőn, amelyek hatékonyan segítik a Big Data és gépi tanulási kutatási projektek megvalósítását.

A SZTAKI és Wigner munkatársai nemcsak üzemeltetik a felhőt, hanem olyan tanfolyamokat is tartanak, amelyek segítik a kutatókat a felhő használatában. Ebbe a sorba illeszkedik a 2019. október 15-én a SZTAKI munkatársai által megtartott "Bevezetés az MI használatába az MTA Cloudon" című, egész napos MI-tanfolyam, melynek célja a legfontosabb Big Data és gépi tanulási technikák, környezetek és eszközök ismertetése volt, konkrét esettanulmányokon keresztül. A tanfolyamra nagy volt az érdeklődés, a meghirdetés napján betelt. A további nagyszámú jelentkezés miatt a rendezők vállalták, hogy a tanfolyamot egy héttel később megismétlik.

A fotón: Kacsuk Péter, a SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője.

Projektpartnerek

Wigner Kutatóintézet