A ketrecből kiszabadult cobot - szakértőnk nyilatkozott az IT Businessnek

Robotok nemcsak a nagy autógyártó cégeknél vannak, kisebb vállalkozásoknál is hatékony munkát tudnak végezni. A kollaboratív munkát végző robotok neve cobot, és ők jelenthetik a krónikus munkaerőhiány egyik megoldását. Az IT Business cikke  az intézetünk falain belül megvalósuló, „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ” című kutatási projektről is beszámol, melyben a kollaboratív robotokra írt algoritmusok tesztelése is megvalósul. Vass Enikővel Paniti ImreMérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumunk tudományos munkatársa beszélgetett.

Szakértőnk arról is beszámolt, hogy a projektben többek között az ipari robotok szerelési és szétszerelési munkák során végzett feladatait is vizsgálják, vagyis a robotirányító szoftvereket működés közben tesztelik, arra is figyelve, mennyire hatékonyan tudnak a robotok egy térben dolgozni az emberekkel.

Paniti Imre szerint az ember és a robot együttműködésének kulcsa az olyan új robotvezérlő algoritmusokban rejlik, amelyek képesek különböző szenzor-jeleket értelmezni, feldolgozni és visszacsatolni a robot vezérlésébe. Az nem kérdés, hogy a robot hosszú időn át, fáradhatatlanul, precíz munkát végez, viszont sokkal rugalmatlanabb az embernél. Az új megközelítésben a robot az emberi munkavégzést támogathatja, ahogyan az ember is segítheti a robot munkáját – például, ha egy alkatrész messzebb van, mint ahogy a robotkar elérné, az ember rögtön segíthet.

Az embernek és a robotnak meg kell tanulnia együtt dolgozni, a fejlesztésekben egyfajta szimbiotikus kapcsolat kialakítására kell törekedni, amely mindkét résztvevő jó tulajdonságait képes ötvözni. A közös munkában az ember biztonsága természetesen kiemelt fontosságú. El kell érni, hogy megbízhassunk például a sebész-robotban, amely adott esetben precízebben tudja végezni feladatát, mint az orvos. Ugyanígy a gyártósor mellett dolgozó embernek is feltétlenül bíznia kell abban, hogy a mellette lévő robotkar tényleg segít, és balesetmentesen tudnak együttműködni.

A kutató szerint a történelem során sokszor tanúi lehettünk, hogy az emberek fellázadtak az új technológiák, fejlesztések ellen, mert elsőre úgy tűnt, elvették az emberek munkáját. Hosszú távon azonban kiderült, hogy sok, új képességeket igénylő munkahely jött létre. Paniti Imre úgy véli, a kollaboratív robotokkal hosszú távon jól jár az emberiség, hiszen új munkahelyeket, és egészen új lehetőségeket teremthetnek.

A teljes cikk itt olvasható.

cobot