Jubileumi bemutatók és interaktív élmények Ipolytarnócon - eLEarning Osztályunk közreműködésével

2017-ben éppen 10 éve, hogy a bükkábrányi bányában hatvan méter mélyről előkerültek azok az ősfák, amelyekből öt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, három a miskolci Pannon-tenger Múzeumban ma is megtekinthető. Az évfordulóhoz kapcsolódóan Ipolytarnócon már augusztusban elkezdődtek a bemutató programok: minden hétvégén több százan voltak kíváncsiak a témához kapcsolódó tematikus túrákra, melyet intézetünk eLearning Osztálya mobilalkalmazással és interaktív bemutatókkal támogat.

A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg az egykor a Pannon-tenger partján álló 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az 5-6 méter magas, 1,5-3 méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott. A tizedik jubileumi évfordulóhoz kapcsolódóan Ipolytarnócon már augusztusban elkezdődtek a bemutató programok: minden hétvégén többszázan voltak kíváncsiak a témához kapcsolódó tematikus túrákra. Az igazi programkavalkád azonban csak szeptember közepén, a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan kezdődik. A szervezők filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal és VR szemüveges bemutatókkal idézik meg a 7 millió évvel ezelőtti Pannon-tenger / Pannon-tó világát, október végéig minden hétvégére más-más programot kínálva.

Az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban szeptember közepétől érintőképernyős terminálok segítségével játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a gyerekek és a felnőttek a Pannon-tenger korát, aki pedig a természetben szeretné próbára tenni tudását, annak a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazáson belül kínálnak játékos interaktív bemutatókat és feladatokat az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület megismerésére. Mindezek offline is használhatóak, mivel Ipolytarnócon a teljes kikapcsolódást az is segíti, hogy nincs térerő és internet kapcsolat, így az élmény teljes átélésére lehet koncentrálni.