Bejelentették az Epson Europe „Nyerjen egy robotot!” Versenyének győzteseit

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Tanszékének hallgatói és oktatójuk nyerték az Epson 2018-as EMEAR régióban (Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) meghirdetett „Nyerjen egy robotot!” pályázatának egyik első díját. A robottal és a kiterjesztett valóság okosszemüvegeivel, új módszer alkalmazásával már akár a közeljövőben is távvezérléssel végezhetnek el bizonyos műtéteket. Ez az eljárás nagy előrelépést jelentene azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzá(f)érni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják.

A döntést öt, a törvényhozás, az ipar és az akadémia területéről érkező elismert robotikai szakértő hozta meg. A pályázat másik magyar vonatkozása, hogy a zsűritagok között ott volt Dr. Paniti Imre is, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa is. „A robotika egy dinamikusan fejlődő iparág, ami az életünk részévé vált és egyre több teret nyer. Nemcsak a gyártásban találkozhatunk robotokkal, de logisztikai folyamatokban, a mezőgazdaságban, vagy az egészségügyben is. Sőt, valószínű, hogy minden olyan területen elő fognak fordulni, ahol az embereknek monoton, nehéz fizikai, vagy veszélyes feladatokat kell végezniük. Nemzetközi viszonylatban abszolút látható a robotika térhódítása az egészségügyben, és további alkalmazások várhatók. Például a távsebészetben már évek óta jelen van, mert a képzett specialisták nem tudnak mindenhova elutazni. Ugyanakkor az ápolásban vagy a fogászatban is láthatunk kollaboratív, illetve precíziós robotikai megoldásokat, csak hogy néhányat említsek. A 2018-as Gartner-féle Hype görbe alapján elmondható, hogy 5-10 évre tehető, mire a pályázatban is említett kiterjesztett valóság (AR) technológia "hétköznapivá válik", beépül mindenki életébe. Az AR most állítólag a kiábrándulási mélyponton található, ahol csak a technológiát megfelelően képviselők maradnak a piacon. Egy feltörekvő technológiát alkalmazni pl. az orvosi robotikában mi más, ha nem előremutató? Ugyanakkor a fejlesztési fázisban érdemes lesz folyamatosan szakorvosokkal is konzultálni.” - mondta.

"A robotika egészségügyben történő alkalmazásában egyedüli pályázó volt a magyar csapat. A kiterjesztett valóság segítségével történő robotvezérlés és a tervezett platformfüggetlen megvalósítás szintén újdonság volt a pályázók között, bár én javasoltam volna nekik az EPSON AR szemüvegét és az ApertusVR nyílt forráskódú szoftverrendszert, hogy ne kelljen úgymond nulláról kezdeniük a fejlesztést, hanem koncentrálhassanak az applikációra. " - tette hozzá Paniti Imre.

A beérkezett pályázatokról a következőket mondta: „A zsűrit nehéz döntés elé állították, mivel igen jó és színvonalas pályázatok érkeztek be. Ugyanakkor látható volt a különbség a lelkes hallgatói csapatok és a nagy pályázatírói tapasztalattal rendelkező szervezetek között. Szoros verseny alakult ki és a versenyt meghirdetők nagylelkűségét mutatja, hogy több díjat osztottak ki az eredetileg tervezettnél."

A robotikai szakemberekből álló zsűri szigorú kritériumok alapján választotta ki a beérkezett pályázatok közül a legjobbakat. A robotok innovatív felhasználása, az oktatási cél és a készségfejlesztés mellett fontos szempont volt a projekt fenntarthatósága és nem utolsósorban az egyedisége is.

További információ és az esemény hivatalos sajtóközleménye itt található.

robot