Nemzetközi elismerés a Hajnali háztetők irodalmi séta projektnek

A napokban bemutatott és már letölthető alkalmazás Ottlik Géza születésének századik évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült a MOME és az MTA SZTAKI közreműködésével. A hallgatói ötletből származó fejlesztés sikerét a pozitív hazai fogadtatás és bemutató utáni közvetlen nemzetközi elismerés mutatja. Az alkalmazás a Europian Youth Award Education for All! kategóriájának győztese lett!

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor által létrehozott interaktív irodalmi séta és az MTA SZTAKI eLearning Osztály által továbbfejlesztett GUIDE@HAND alkalmazás Ottlik Géza regényének Budapestjét eleveníti meg az okostelefon képernyőjén, miközben a felhasználó a várost járva hallgathatja meg és olvashatja is a történetet. Az alkotók bíznak benne, hogy az alkalmazás amellett, hogy az okostelefonos újdonságok megszállottait, illetve a könyvkerülő fiatalokat szólíthatja meg, az irodalom iránt érdeklődő idősebbek számára az új technológiák lehetőségeit is vonzóbbá teheti.

Az irodalmi séta koncepciójának középpontjában a regény helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. A műbőll elhangzó részletek színhelyeit bejárva bontakozik ki a történetet. A húszas, harmincas évek kulturális és társadalmi viszonyait - az elhangzó regényrészletek között - válogatott audiovizuális anyagok idézik meg. A korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép mind a város akkori hangulatát elevenítik meg. A filmrészletek, viccek, újságillusztrációk azonban nem szorítják háttérbe a regény nyújtotta irodalmi élményt, hanem - a mai helyszíni benyomásokkal is kiegészülve – inkább elmélyítik azt. A Mechwart ligetből induló és a PIM-nél végződő 6 órányi, részletekben (is) bejárható séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra. A regény elhangzó részletei szövegesen is megjeleníthetők, a sétáló pedig elmentheti kedvenc idézeteit, vagy épp a helyszínen készített fényképeit. Az időbeli tájékozódást interaktív naptár segíti, így nem fenyeget a veszély, hogy a történetben elvesztjük a fonalat.

Az informatikai háttér a GUIDE@HAND GPS-es mobil eszközökön érhető el (okostelefon, tablet), melyek pontosan azonosítják az utazó aktuális helyzetét. A szolgáltatás változó időigényű vezetett tematikus (turisztikai, irodalmi) sétákat ajánl az érdeklődőnek, aki ezáltal önállóan ismerheti meg az adott város, régió látványosságait. A Vezetett séta közben a látogató saját ritmusában haladhat, bármikor megszakíthatja és folytathatja a város vagy régió megismerését. Ennek a továbbfejlesztése után aztán a Hajnali háztetők sétában nem csak térben, hanem akár időben is lehet utazni. A GUIDE@HAND Budapest alkalmazás az App Store-ból és Google Playből letölthető. Az alkalmazásban elérhető Hajnali háztetők séta pedig ingyenesen letölthető.