Hírek

2023. október 12-én Benedek Csaba, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese is előadást tartott a Budapest Science Meetup rendezvényén a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárában. Az előadás videofelvétele megtekinthető a rendezvény Youtube csatornáján.
Fényes Dániel, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium, valamint Rózsa Zoltán, a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium kutatója is bekerült a 2023-as Bolyai-ösztöndíjasok 155 fős táborába.
Prof. Dr. Szirányi Tamás, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának vezetője 2022. december 13-án tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását Gépi érzékelés – Intelligens tér címmel. Az előadás most teljes terjedelmében megtekinthető az MTA Youtube-csatornáján.
A nyilvános programokat a SZTAKI Lágymányosi utcai épületében található Innovációs és Demonstrációs Terében tartottuk, itt forgatott a televízió is. A riportban több kutató is nyilatkozik.
A Belügyminisztérium Márványaulájában tartott, Drónok alkalmazásának biztonsági aspektusai a belügyi ágazatban című szakkonferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében rendezték meg.
Kovács Péter a SZTAKI virtuális valóság alapú robotikai fejlesztéseit mutatta be a robotikai és automatizálási témájú Lake Constance Talks 2022 konferencián. Az idei fő téma a az erőforrás hatékony gyártás volt.
A Magyar Mérnökakadémia (MMA) tagjává választották Benedek Csabát, a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium tudományos tanácsadóját a szervezet 2022. május 18-i közgyűlésén.
Az okosvárosokban közlekedő autonóm autók érzékelését és tájékozódását segítik elő a Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumban kifejlesztett új, téradatok feldolgozásán alapuló eljárások, amelyeket a távérzékelés és térinformatika egyik vezető folyóirata közölt.
Gáspár Pétert, a SZTAKI Rendszer is Irányításelméleti Kutatólaboratórium vezetőjét az MTA rendes tagjává, míg Szirányi Tamást, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium vezetőjét az MTA levelező tagjává választották a Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén.
Benedek Csaba, a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium tudományos tanácsadója Multi-Level Bayesian Models for Environment Perception című könyve hét fejezetben tárgyalja gépi környezetfelismerés Bayes-féle paraméterbecslésen alapuló modelljeit. A Springer kiadásában megjelent kötet nem csak egyben, de fejezetenként is megvásárolható a kiadó weboldalán.
A nemzetközi együttműködésben, az NKFI Alap támogatásával az EUREKA program keretében megvalósuló projekt célja innovatív térinformatikai szolgáltatások kifejlesztése, városok energetikai és rekonstrukciós feladatainak támogatására volt.
Szirányi Tamás, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának vezetője a Kossuth Rádió Trend-Idők című műsorában beszélt egy amerikai cég autonóm traktorjairól, a technológia működéséről.
Tisztújító Közgyűlést tartott november 25-én a Neumann Társaság. Az 1968-ban alapított tudományos egyesület, Magyarország legrégebbi informatikai társasága.
2021. november 15-én a SZTAKI PhD-hallgatói a tanácsteremben beszámoltak PhD-eredményeikről.
Az autopro.hu interjút készített Szirányi Tamással, SZTAKI Gépi Érzékelés kutatólaboratóriumának vezetőjével és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) közlekedésmérnöki Karának egyetemi tanárával az autonóm járművekről, és a mögöttük álló technológiai megoldásokról.
Benedek Csaba és Földesy Péter a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Varga István pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára lett.
A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) a SZTAKI kutatói témavezetőként vagy versenyzőként is részt vettek, és több díjat is elhoztak.
A SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriuma (MPLab) 2021. június 22. és 24. között, online rendezte meg a KÉPAF 2021 című rendezvényt. Ez volt a magyarországi Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának tizenharmadik konferenciája, a képfeldolgozással és alakfelismeréssel foglalkozó magyar kutatók legjelentősebb nemzeti találkozója, aminek online kialakításában a Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (HBIT) működött közre.
A Térinformatikai Számítások Kutatócsoport vezetője a gépi érzékelés minél pontosabbá tételén dolgozik.
Sikeresen megvédte „Three-dimensional Scene Understanding in Mobile Laser” (Háromdimenziós környezetértelmezés mobil lézerszkenneléses adaton) című doktori disszertációját Nagy Balázs, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának munkatársa.