Hírek

Az amerikai egyetem Electrical & Computer Engineering karja által szervezett Control Seminaron tartott előadás a flatter jelenség csillapítását célzó technológiák aktív teszteléséről szólt. Az előadás kapcsán Vanek Bálint megbeszéléseket folytatott a michigani egyetem több kutatójával. Az angol nyelvű előadás visszanézhető.
A kutatók ún. rendszer identifikációt végeztek a DJI M600 multikopter MATLAB szimulációs modelljének előállításához. A multikoptert magát az „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva, GINOP-2.3.4-15-2020-00009” c. projekt biztosította.
A 2023. október 17-i adásban a repülési flatter-jelenség megoldásának kutatásáról és módszereiről beszélt a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa.
Az intézet két laborjának kutatói is részt vettek az International Federation of Automatic Control (IFAC) 22. világkongresszusán, amit 2023. július 9. és 14. között rendeztek Jokohamában.
A 2023. június 21-23. között tartott rendezvényt a Bolyai János Matematikai Társulat (BJMT) a Gazdaságmodellezési Társasággal (GMT) és a Magyar Operációkutatási Társasággal (MOT) közösen szervezték, helyszínül a Budapesti Corvinus Egyetem szolgált. A rendezvényen az intézet több kutatója is képviseltette magát: előadásokat tartottak, részt vettek a szervezésben.
Az Egerváry Jenő emlékplakettet a Magyar Operációkutatási Társaság 2023-ban Gerencsér Lászlónak, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadójának ítélte oda a sztochasztikus rendszerek területén elért kutatói, oktatói és vezetői eredményeiért, valamint a tudományos közéleti tevékenységéért. A díjat a 35. Magyar Operációkutatási Konferencián adták át.
Fényes Dániel, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium, valamint Rózsa Zoltán, a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium kutatója is bekerült a 2023-as Bolyai-ösztöndíjasok 155 fős táborába.
Gáspár Péter a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezetése mellett a SZTAKI által koordinált Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője is.
Tóth Roland, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa a SZTAKI Nagytanácstermében adott elő 2023. április 27-én.
Az Európai Űrügynökség (ESA) és a magyar ESA Delegáció 2023. március 7-én földmegfigyelési és polgári biztonsági tematikus napot szervezett Budapesten, a SZTAKI-ban.
A Gryphon hexacopter alapú, hidrogénhajtású drón az egyik első üzemanyagcellás repülő eszköz hazánkban. A tesztrepülésről Vanek Bálint, a SZTAKI igazgatóhelyettese, illetve a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezető-helyettese is megosztott egy videót.
Patarics Bálint, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának kutatója 2023. február 8-án védte meg sikerrel doktori értekezését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
Hegedűs Tamás, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium munkatársa 2023. január 31-én védte PhD értekezését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.
Gáspár Péter, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának vezetője, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratóriumának szakmai vezetője az MTA rendes tagjaként 2022. október 19-én tartotta meg székfoglaló előadását. Az előadás az MTA hivatalos Youtube-csatornájára is felkerült.
Bauer Péter és Nagy Mihály a mentőautó előfutárdrónról beszéltek a győri televízióban. A riportban Nagy András és Takács Olivér, a Széchenyi István Egyetem munkatársai is szerepelnek.
Gerencsér Lászlót, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos tanácsadóját a Szent István Tudományos Akadémia 2022. december 5-én választotta tagjává.
Az SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumát vezető Váncza József irányításával, 2022. január 1-én indult COPROLOGS projekt a körforgásos gazdaság kihívásaira koncentrál. A hivatalosan „Kooperatív gyártó- és logisztikai rendszerek kutatása a versenyképes és fenntartható gazdaság támogatására” névre hallgató projekt NKFIH alapból valósul meg.
A Belügyminisztérium Márványaulájában tartott, Drónok alkalmazásának biztonsági aspektusai a belügyi ágazatban című szakkonferenciát a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében rendezték meg.
Mihály András, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium munkatársa 100 százalékos eredménnyel védte meg doktori disszertációját.
A H2020-as FLiPASED projekt egyre közelebb kerül ahhoz, hogy aktívan szabályozzák a rugalmas repülőgépszárnyak lengését (flutter).