Hírek

A HUN-REN SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya (DSD) indulásakor, a 90-es években aktív közreműködést vállalt számos digitális művészeti projekt létrejöttében.  A webtechnológiákkal való kísérletezés során került kapcsolatba a DSD számos művésszel, akik a virtuális térben is meg kívántak jelenni. Ötleteket hozva, hogy mit akarnak láttatni, a DSD a műszaki hátteret és a szoftverfejlesztést biztosította, hogyan valósíthatók meg technikailag a művészek elképzelései. Ebből az időszakból maradt fenn az Éjjeli Őrjárat, ahol a művészeti hálófolyóirathoz önállóan kapcsolódtak egyedi net art művek is.
A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) adott otthont a Nyílt tudomány, nyílt adatok Magyarországon – a HUN-REN ARP első két éve című konferenciának. A 2023. november 16-án megrendezett eseményen a HUN-REN Adatrepozitórium Platform (HUN-REN ARP) múltjáról, jelenéről és jövőjéről hallhattak előadásokat a résztvevők. Az eseményt Dr. Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke nyitotta meg.
A művészeti és humán tudományokra fókuszáló DARIAH európai kutatóhálózat éves eseményén, a Budapesten megrendezett DARIAH Annual 2023-on a kulturális örökség adattechnikai kérdésköre volt a téma.
A SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának vezetője, Dr. Kovács László vetette fel az "ottlap" és "honlap" alternatívákat is. A névválasztásról szavazás döntött. A folyamatról a 24.hu írt részletesen.
Az ELKH ARP kutatási adatokból származó adatcsomagok kezelését végzi.
A Distributed Knowledge Graphs (DKG) nevű, COST finanszírozású projekt keretében a tudásgráfok, gráfadatbázisok, ontológiák 30 neves kutatója gyűlt össze október 13-án és 14-én a SZTAKI-ban, ahol az Elosztott Rendszerek Osztály látta vendégül őket.
Az idei “Építőipari adatkapcsolt rendszerek”(LDAC) Spanyolországban tartott "Felhő alapú épületinformációs modellezés" (CBIM, Cloud-based Building Information Modeling) éves rendezvényén díjat nyert Kovács Ádám (BME), Micsik András (Elosztott Rendszerek Osztály) PhD hallgatója.
2022. február 16-án az Elosztott Tudásgráfok (Distributed Knowledge Graphs) EU COST projekt megrendezte első műhelykonferenciáját, Az elosztott tudásgráfok fogyasztói a digitális térben, az iparban és az űrkutatásban címmel. Az online eseményen két szekcióban összesen hét prezentációt láttak a résztvevők.
A hu.dbpedia.org oldalon kísérleti, béta jelleggel elindult a magyar DBpedia, amely a magyar Wikipédia alapján készült tudásgráf. A DBpedia a Wikipédia tartalmát gépi feldolgozásra alkalmas formába önti, ezáltal nagy mennyiségű tényanyagot bocsájt a Mesterséges Intelligencia vagy más szoftverek számára. A DBpedia oldalak persze számunkra is böngészhetők, leginkább egy kitöltött adatlaphoz hasonló formában. Az asszociatív böngészés, webszörfölés céljára ez a formátum kifejezetten alkalmas.
A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) is tagja lett DBpedia Associationnek, mely a DBpedia fejlődését támogató egyesület. A DBpedia közösségi projekt, melynek célja a Wikipedia-oldalakból kinyert tényekből alkotott tudásgráf összeállítása.
A kutatói vagy ipari kapcsolatok és információk megosztásának és összekapcsolásának legfontosabb eszközeivé váltak a tudásgráfok, melyek rugalmas módon, elosztott rendszerként működve teszik lehetővé az adatok elérését, felhasználását és közzétételét. 
Kovács László az adattárolás jelenlegi helyzetének rövid bemutatása után részletesen beszélt a modern repozitóriumi funkciókról, a repozitóriumokkal szemben támasztott elvárásokról, azok megvalósításáról.
​​​​​​​25 évvel ezelőtt, 1994-ben alakult meg a SZTAKI-ban a DSD (Department of Distributed Systems), az Elosztott Rendszerek Osztálya (dsd.sztaki.hu). Az osztály úttörő szerepet játszott a Magyarországon akkor még újdonságnak számító World Wide Web (WWW) technológiák hazai bevezetésében, elterjesztésében, de nemcsak ott. Az évforduló alkalmából bemutatunk néhány kiemelkedő projektet a múltból.
A SZTAKI részvételével, 12 nemzetközi partner együttműködésével megvalósult COURAGE projekt a Heritage in Motion multimédia-verseny különdíját nyerte el. A Ljubljanában tartott díjátadón a kulturális örökség megőrzését célzó kiemelkedő multimédiás projekteket díjazták. A COURAGE "egy disszonáns időszak örökségének" megmentéséért és elérhetővé tételéért kapta az elismerést, mely az ellenkultúra különböző aspektusainak felfedezését, valamint a kulturális ellenállás történeti gyökereinek és örökségének megismerését és megértését teszi lehetővé. 
2018. november 1-től a Magyar Tudományos Művek Tára elnevezésű országos publikációs nyilvántartást új szoftverrendszer (MTMT v. 2.0) szolgálja ki. Az innovációt az MTA SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya az MTA Könyvtár és Információs Központ MTMT Osztálya megbízásából, vele szoros együttműködésben fejlesztette ki, egy közel négyéves fejlesztési folyamat eredményeképpen. Az új szoftverrendszer bevezetése óta eltelt hónapokban intenzív, kritikus felhasználási periódusokban bővelkedő próbaidő bizonyította a rendszer működőképességét és megmutatta annak előnyeit.
Az MTA SZTAKI-ban működő W3C Magyar Iroda is csatlakozik az évforduló megünnepléséhez, hiszen a legelső magyar internetes azonosító intézetünk nevére lett lefoglalva.
2018. december 10 és 12 között intézetünk három munkatársa (Horváth Gergely, Kardos Csaba - EMI, Pataki Balázs - DSD) integrációs munkálatokat végzett a SYMBIO-TIC H2020 projekt keretében.
Kockázati tényezők címmel kiállítás nyílt a FUGA-ban, amely az államszocializmus időszaka alatti kulturális ellenállás emlékeit veszi sorra, jól és kevéssé ismert hazai és közép-kelet-európai archívumok anyagából válogatva. A kiállítás a COURAGE H2020 projekt keretében valósul meg, melyben a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztálya az elérhető gyűjteményekből épít Linked Data alapon egy nyilvánosan böngészhető adatbázist az utókor és a kutatók számára.
Az MTA BTK, TK és intézetünk részvételével folyó COURAGE H2020 projektet, hat másik projekttel együtt meghívták az Európai Intézmények Nyílt Napjára Brüsszelbe. A 2018. május 5-én megrendezett eseményen a kiválasztott projektek a H2020 program keretében megvalósuló tudományos kutatás és innovatív fejlesztések bemutatását szolgálták.
Intézetünk Elosztott Rendszerek Osztálya az MTA SZTAKI-ban felgyülemlett több évtizedes tudás és kutatási-fejlesztési eredmény hosszútávú digitális megőrzését lehetővé tévő megoldáson dolgozik.