Hírek

A 2023. augusztus 8. és 10. között tartott, informális, nyári találkozó során nemzetközileg elismert, külföldön tevékenykedő magyar kutatókkal ismerkedhetünk meg, akik tutorialokat, a hazai fiatalok pedig rövidebb előadásokat, posztereket, ötleteket mutatnak be, sok kötetlen közös programmal.
Május 26-án a SZTAKI Kende Nagytermében Petreczky Mihály, az Université de Lille és a CNRS munkatársa előadást tartott az PAC-Bayes-féle korlátok a lineáris állapottér-reprezentációk tanulásához témakör új eredményeiről.

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne idén Veszprém lesz. A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 csatorna, a Kossuth rádió, a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal és a Magyar Turisztikai Ügynökség, szakmai partnere a SZTAKI.

Részletek itt olvashatók.

A 45 perces adás meghallgatható ide kattintva.

Kerepesi Csaba legfrissebb kutatásairól itt olvashatnak bővebben.

Az ELKH ARP kutatási adatokból származó adatcsomagok kezelését végzi.
​​​​​​​2023. május 22-én, délután megemlékezést tartottak a SZTAKI Nagytanácstermében Vámos Tibor, a SZTAKI alapítója tiszteletére.
A Hungarnet Egyesület (Magyar Felsőoktatási és Köznevelési, Kutatási és Közgyűjteményi Számítógép-hálózati Egyesület) 2023. májusi közgyűlése újabb 3 évre elnökségi tagjának választotta Rigó Ernőt, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztályának vezetőjét.
Az Ipar 4.0 megoldásokról szóló epizódban a SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös cége, az EPIC InnoLabs ügyvezetője, Kádár Botond is nyilatkozik.
Luisa Reichsthaler, a Fraunhofer Austria Research GmbH tudományos munkatársa egy hetet töltött a SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös cégeként működő EPIC InnoLabsban, hogy megossza termelésoptimalizálással és a karbantartás-menedzsmenttel kapcsolatos tudását és tapasztalatait – ez a szakterülete, amelyről több cikket is publikált.
Prof. Dr. Szirányi Tamás, a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának vezetője 2022. december 13-án tartotta meg akadémiai székfoglaló előadását Gépi érzékelés – Intelligens tér címmel. Az előadás most teljes terjedelmében megtekinthető az MTA Youtube-csatornáján.
Az intézet kutatója, Dr. Haidegger Géza az Automotive Hungaryn megrendezett Techtogether diákversenyen zűrizsett.
A SZTAKI és a Fraunhofer Társaság közös vállalkozása az újság DigiLean Konferenciával kapcsolatos mellékletében mutatkozik be, Kádár Botond, az EPIC InnoLabs ügyvezetője társaságában.
2023. május 16-án, az Ipar Napjai szakkiállításon prof. Dr. Monostori László, az ELKH SZTAKI igazgatója és az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség elnöke átadta az Ipar 4.0 szakmai érmeket. A Kulturális és Innovációs Minisztériumot (KIM)  Dr. Hankó Balázs,  innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár képviselte.
A független online műsor 8 perces riportot készített a SZTAKI egymást követő, nyilvános rendezvényeiről.
Dózsa Tamás, az ELTE oktatója és a SZTAKI kutatója a SZTAKI Nagytanácstermében adott elő 2023. május 4-én, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának előadássorozatának keretében.
Az idei DigiLean Konferencián az egyesület tagvállalataként a SZTAKI és a német Fraunhofer Társaság közös cége, a termelésütemezéssel, gyártásoptimalizációval, és hatékonyságfokozással foglalkozó EPIC InnoLabs is részt vesz.
A 2023-2028-as időszakra a Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) tagjává választotta Kerepesi Csabát, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársát. Ezzel a SZTAKI-t egyedül ő képviseli a 60 fős szervezetben.
A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és a TU Vienna (Bécsi Műszaki Egyetem) által közösen szervezett PhD Workshop május 4-5-én zajlott Budapesten. A kétnapos rendezvényen a két intézet kutatói mutatták be munkájukat és eredményeiket, az osztrák és magyar résztvevők pedig együttműködési lehetőségeket is felvázoltak.
A SZTAKI hallgatói a SZTAKI-s kutatók témavezetésével több helyezést és különdíjat is elhoztak.
Európa épületeinek 80 százalék továbbra is használatban lesz 2050-ben. Ezek épületek értékének és megbízhatóságának megőrzése érdekében aktív intézkedéseket kell tennie az európai társadalomnak. A modern országok nagy mennyiségű adatot és információt generálnak épületállományukról, ilyenek például a 3D-s tervek, üzemeltetési és műszaki információk, szenzor adatok. Ezek az adatok egyszeri használat után gyakran elvesznek, nem strukturáltak és nem frissítjük, aktualizáljuk őket. Az EU által támogatott BUILDCHAIN HORIZON projekt víziója, hogy ez az információ és adat, a belőlük származó tudás megváltoztathatja az épületeink tervezésének, építésének, karbantartásának és felújításának módját.