gUSE/WS-PGRADE – Könnyű hozzáférhetőség a grid és felhő rendszerekhez (Kacsuk Péter)

Kacsuk PéterA Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratóriuma (LPDS) által fejlesztett gUSE (grid and cloud User Support Environment) egy széles körben elterjedt és folyamatosan fejlődő nyílt forrású, elosztott rendszerű ún. gateway keretrendszer, amely kényelmes és egyszerű hozzáférést nyújt a grid- és felhő-alapú infrastruktúrákhoz. A gUSE sikerét mutatja, hogy a tekintélyes európai grid szervezet, az EGI (European Grid Infrastructure) statisztikái szerint a legtöbbet látogatott workflow-alapú rendszer Európában (http:// appdb.egi.eu/).

A gUSE általános érvényű, workflow-orientált grafikus felhasználói felületet nyújt workflow-k létrehozásához és futtatásához olyan elosztott erőforrásokon, mint a klaszterek, gridek, asztali gridek (desktop grid) és felhők. E keretrendszert használhatják az ún. Nemzeti Grid Kezdeményezések. E szervezeteken keresztül a gUSE keretrendszerrel segíteni tudunk a kis tudományos felhasználói közösségeknek saját portáluk felállításában. A nagyobb közösségek a gUSE rendszer két API interfészét (ASM és Remote API) is felhasználhatják alkalmazás-specifikus tudományos portálok fejlesztéséhez.

A gUSE keretrendszer architektúrájának legmagasabb szintjén áll a rendszer grafikus felhasználói interfésze, a WS-PGRADE portál (a gUSE keretrendszert szokás gUSE/WS-PGRADE-ként is emlegetni). A WS-PGRADE portál (amely egyben a labor P-GRADE rendszerének második generációja) workflow szinten és architektúrális szinten is hasznos eszköz: egyszerre segíti a workflow tervezését (gráf szerkezetű megjelenítésben) és konfigurálását, valamint a különféle elosztott erőforrásokon (ARC, gLite, Globus, UNICORE, BOINC, CloudBroker, Google App Engine) történő futtatást.

Laborunk, az általa nyújtott magas színvonalú gateway technológián keresztül meghatározó szerepet játszik az európai tudományos kutatói világban az elosztott rendszerű workflow tervezés és végrehajtás terén. Ezt bizonyítja, hogy a felhasználói közösségek bevonásával folyamatosan csiszolódó gUSE/WS-PGRADE több jelentős EU FP7-es projekt alapvető workflow fejlesztői környezetét (pl. EDGI, SHIWA, SCI-BUS, agINFRA és IDGF-SP) adta.

De miért is kiemelkedő megoldás a mi laborunké? Hiszen számos gateway létezik, ami egy vagy néhány elosztott erőforráson képes ún. egyedi jobokat azaz griden futó programokat végrehajtani. Ám a gUSE/WS-PGRADE az egyetlen, amely teljes körű workflow-alapú szolgáltatást ad: lehetővé teszi workflow-k (azaz job-rendszerek) tervezését, fejlesztését, párhuzamos végrehajtását és felügyeletét és ráadásul úgy, hogy e workflow-k csomópontjai (gondoljunk most a workflow-kra mint gráfokra) eltérő típusú elosztott erőforrásokat, klasztereket, grideket, felhőket tudnak igénybe venni futásuk során. A WS-PGRADE/gUSE másik fontos tulajdonsága pedig az, hogy nagyon egyszerűen szabható és formálható a felhasználói közösségek speciális igényeihez és így sokkal könnyebbé válik számukra saját tudományos portáluk létrehozása. A WS-PGRADE/gUSE keretrendszert immár számos felhasználói csoport használja. Ennek oka a rendszer rugalmassága, a workflow menedzselésére adott felhasználóbarát környezet és a támogatott elosztott erőforrások széles spektruma.