Jun 2020
09/06/2020

Kovács László az adatrepozitóriumokról tart előadást a HRDA meetupján

 

Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának (DSD) osztályvezetője online előadást tart a HRDA és a HUNOR tavaszi rendezvénysorozata keretében a kutatási adatok kezeléséről.

Egyre több európai (H2020, ERC) és hazai (NKFIH) pályázati rendszerben követelmény a projektek során történő kutatási adatkezelés formális leírása. Ebben kíván segíteni a Hungarian node of Research Data Alliance (HRDA) és a Hungarian Open Repositories (HUNOR) az NKFI Hivatal szakmai támogatásával. A négy alkalomból álló, havonta jelentkező sorozatban a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről esik szó. A meetupokon a rövid bevezetőt beszélgetés követi.

A negyedik (egyben utolsó) meetup előadója Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának (DSD) alapítója és vezetője. Pályafutása kezdetén számos projektben vett részt a számítástechnikai hálózat protokollok kialakítása, a specifikáció és kivitelezés területén. Jelenleg a számítógéphálózati alkalmazások, azon belül is a Word Wide Web alapú alkalmazások, csoporttevékenységet támogató szoftver rendszerek (groupware), elosztott elektronikus könyvtári rendszerek, archívumok és protokolljaik, valamint a közösségi informatika témakörében dolgozik.

A júniusi meetup a hazai adatrepozitóriumok létesítésének, fenntartásának, használatának kérdéseivel foglalkozik. A kutatási adatok megléte, hosszú távú hozzáférésének akadálytalan biztosítása  a kutatások egyik legértékesebb alapfeltétele, egyben az Open Science kezdeményezés egyik fő komponense is. A résztvevők körüljárják a hazai adatrepozitórium hálózat létesítésének műszaki, szakmai, szervezeti, financiális, fenntarthatósági feltételrendszerét. A tervezett repozitóriumhálózat architektúrájának koncepcionális terveit ismertetve Kovács László párbeszédet kezdeményez az intézmények között a repozitóriumok létesítése, az egységes hálózati interoperabilitás, a hosszú távú digitális megőrzés, a repozitóriumokban tárolt adatok  jellemzőinek szabványosítása céljából. 

Az online közvetítés itt érhető el.  

Részletes információ az eseménysorozatról itt olvasható.

Add to calendar 2020-06-09 2020-06-09 UTC Kovács László az adatrepozitóriumokról tart előadást a HRDA meetupján Kovács László, a SZTAKI Elosztott Rendszerek Osztályának (DSD) osztályvezetője online előadást tart a HRDA és a HUNOR tavaszi rendezvénysorozata keretében a kutatási adatok kezeléséről. - László Kovács laszlo.kovacs@sztaki.hun-ren.hu

Responsible Department

Contact

Email
laszlo.kovacs@sztaki.hun-ren.hu
Phone
+36 1 279 6212