Nov 2017
16/11/2017

Új eredmények nemnegatív dinamikus rendszerek analízisében és szabályozásában - Szederkényi Gábor előadása

 

Az Intézet vezetősége által 2017-ben publikációs díjban részesített kutatók közül következő alkalommal Szederkényi Gábor, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa tart előadást november 16-án (csütörtökön) 11.00-kor a Kende utcai épületünk Nagytanácsteremben.

Az előadás címe: Új eredmények nemnegatív dinamikus rendszerek analízisében és szabályozásában.

Az előadás absztraktja: Nemnegatív dinamikus modelleket széles körben alkalmaznak olyan idő- és/vagy térbeli folyamatok leírására, ahol a változó mennyiségek (állapotváltozók) a működés során mindvégig nemnegatívak maradnak. Ilyen modellekkel írhatók le például populációdinamikai, járványterjedési, (bio)kémiai,  ill. bizonyos közgazdasági és közlekedési rendszerek. A nemnegatív modellek jelentős részéhez természetes módon de általában nem egyértelműen hozzárendelhetők súlyozott irányított gráfok, amelyek szoros kapcsolatban állnak olyan alapvető dinamikai tulajdonságokkal, mint például egyensúlyi pontok létezése, perzisztencia, a megoldások korlátossága, vagy robusztus stabilitás. Az előadásban a következő új eredmények rövid ismertetésére kerül sor:

  1. Az irodalomban elsőként adtunk módszert közönséges differenciálegyenletekkel megadott nemnegatív rendszermodellek dinamikáját realizáló összes lehetséges gráfszerkezet meghatározására.
  2. Optimalizáción alapuló szabályozótervezési módszert dolgoztunk ki polinomiális modellek stabilizálására, ahol a szabályozó paramétereit és a stabilitási feltételt biztosító realizációt egy lépésben számítjuk ki. Az eredmények várhatóan hasznosíthatók lesznek paraméter- és állapotbecslési, diagnosztikai és struktúratervezési problémák megoldásában is.

Az előadáshoz kapcsolódó publikációk:

Az előadás nyelve: magyar.

Időpont: 2017. november 16. (csütörtök) 11:300.

Az esemény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel látunk!

Add to calendar 2017-11-16 2017-11-16 UTC Új eredmények nemnegatív dinamikus rendszerek analízisében és szabályozásában - Szederkényi Gábor előadása Az Intézet vezetősége által 2017-ben publikációs díjban részesített kutatók közül következő alkalommal Szederkényi Gábor, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa tart előadást november 16-án (csütörtökön) 11.00-kor a Kende utcai épületünk Nagytanácsteremben. Az előadás címe: Új eredmények nemnegatív dinamikus rendszerek analízisében és szabályozásában. - Tamás Szirányi sziranyi.tamas@sztaki.hun-ren.hu

Contact

Email
sziranyi.tamas@sztaki.hun-ren.hu
Phone
+36 1 279 6106

Event placement

Budapest, 1111. Kende utca 13-17, Nagytanácsterem.