Optikai hulladékválogató fejlesztése a 3b Hungária Kft. számára

Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumunk a 3B Hungaria Kft. alvállalkozójaként műanyag hulladék szétválogatására alkalmas, ipari képfeldolgozó rendszer illesztését és alkalmazását végezte a fejlesztett optikai hulladékválogató rendszerhez.

A 3B Hungária Kft. szakértői tevékenységgel bízta meg az MTA SZTAKI-t, mely során, ipari képfeldolgozás alkalmazásával, a 3B specifikációi alapján, a műanyag fajtánkénti detektálásra alkalmas, infra kamerával összeszerelt rendszert állítottunk össze. A rendszer felismeri a műanyag, papír, fa különböző típusait, és pneumatikus fúvókák vezérlésével, kiemeli a válogatni kívánt anyagfajtát a szalagon érkező hulladékból.

A projekt teljes beruházása egyébként 1,3 milliárd forint, melyből Zalaegerszegen épül majd fel az új hulladékhasznosítási üzem. A jelenlegi kutatás-fejlesztési programmal olyan korszerű technológiai rendszer kifejlesztése és prototípusa valósul meg, amellyel a közszolgáltató szervezeteknél átalakulhatnak az eddigi hulladékkezelési módszerek. A fejlesztés lényege, hogy valós körülmények között működtethetik majd a cég által fejlesztett újgenerációs hulladékfeldolgozó technológiákat, amelyek egyúttal a megyeszékhely szilárd kommunális hulladékfeldolgozásába is bekapcsolódnak. Az új berendezésekkel környezetkímélő módon valósul meg a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű szilárd települési hulladékok szétválogatása, a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítása és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálása.

Az ipari projektben intézetünket a Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium tagjai, Tizedes László és Majdik András képviselte.

Project partners
Optikai hulladékválogató