Intelligens energia-pozitív közvilágítási rendszer

Befejeződött az E+grid intelligens energia-pozitív közvilágítási rendszer prototípusának kiépítése az MTA csillebérci telephelyén. A General Electric Hungary által vezetett konzorcium az MTA SZTAKI , MTA MFA és a BME részvételével, a Magyar Kormány támogatásával fejlesztette ki a korszerű világítási rendszert, mely mozgásérzékelők jele alapján vezérelt, energiatakarékos LED-es lámpatestek és napelemes energiatermelés segítségével éri el a pozitív éves energiamérleget.

Az akkumulátorok, okosmérők, a kétirányú villamos hálózati kapcsolat, valamint a központi vezérlőben futó optimalizálási algoritmusok képessé teszik a rendszert arra, hogy az kihasználja az okos energiahálózatok időben változó tarifáját, és ezzel aktív szereplőjévé váljon az energiapiacnak.

Az E+grid rendszer központi vezérlőjének tervezését és implementációját az MTA SZTAKI Mérnöki és Menedzsment Intelligencia Kutatólaboratóriuma és a Fraunhofer-SZTAKI Termelésmenedzsment és –informatika Projektcentrum végezte. A vezérlő monitorozza a teljes világítási és energetikai rendszer működését, valamint lehetővé teszi azok vezérlését egy webes felhasználói interfészen keresztül. A központi vezérlő előrejelzéseket is készít a rendszer várható energiatermeléséről és fogyasztásáról, és ezen előrejelzések alapján határozza meg, hogy mennyi energiát érdemes tartalékolnia egy esetleges áramszünet szigetüzemben történő áthidalásához, valamint ezek alapján optimalizálja az energiafolyamot, így minimalizálva a világítási rendszer által elfogyasztott energia költségét.

További információ és a rendszer működését bemutató videó található itt .