Kitüntetéseket kaptak a Bolyai-nap alkalmából a SZTAKI kutatói

Németh Balázs, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa és Kovács András, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa is kitüntetésben részesültek a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai-napján, 2022. szeptember 15-én.

Németh Balázs, a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa tizenhárom másik kutató mellett vehette át a Bolyai-plakettet. A plakettet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adta át Freund Tamás akadémiai elnök.

„Megtiszteltetés volt múlt csütörtökön azon tizennégy kutató között lenni, akiknek a 2018 és 2021 közötti Bolyai János Kutatási Ösztöndíj időszakuk eredményeit Bolyai Plakett-tel ismerték el” – fogalmazott Németh. Hozzátette: ez volt a második Bolyai-ösztöndíjas időszak a karrierje során.

A kutatás során autonóm jármű- és közlekedési rendszerek irányítástervezési módszertanának kidolgozása valósult meg, amely komplex közlekedési környezetben is képes az ember-vezette járművek mozgásának figyelembevételére az autonóm járművek összehangolt és biztonságosan irányításán keresztül.

Nem Németh volt az egyetlen kutató a SZTAKI-ból, akit kitüntettek a Bolyai-nap alkalmából. Kovács András, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa Bolyai Emléklapot kapott, Horváth Markó kutató pedig átvette a nyáron odaítélt Bolyai-ösztöndíjról szóló oklevelét.

„A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 2001-ben döntött arról, hogy a hároméves támogatási időszakról szóló záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapott ösztöndíjasoknak Bolyai Emléklapot adományoz. Közülük a »kiválók legkiválóbbjai« az MTA Bolyai-plakett kitüntetésben részesülnek, melyet az MTA elnökétől vehetnek át a díjazottak” – írja a Bolyai-plakettről a Magyar Tudományos Akadémia hivatalos oldala.