Magyarország is bekapcsolódik a digitális nyelvi forradalomba a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium fejlesztésével

A SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) projekt keretében a Szegedi Tudományegyetem kutatói elkészítették, és szabadon hozzáférhetővé tették a HuSpaCy magyar nyelvi elemzőrendszert, amely már az iparban is használható erőforrásigénnyel és integrálhatósággal dolgozik. A rendszer a mesterséges intelligencia és nyelvtechnológia legújabb kutatási eredményeit ötvözi egy magyar szövegeket elemezni képes könnyen használható eszközzé.

A magyar nyelvű szövegek mesterséges intelligencia alapú elemző algoritmusai körülbelül 2010-ig lépést tartott a nagy világnyelvek digitális fejlődésében, aztán lemaradtunk: az új módszerek a sokak által beszélt nyelveknek kedveztek. Az elmúlt évtized áttörést hozott a nyelvtechnológiában, nemcsak a kutatásokban, hanem abban is, hogy az akadémiai eredmények eljutottak arra a technológiai érettségi szintre, hogy azok már ipari forgalomban is használhatóak. Ma már olyan – akár kisebb – cégek is képesek szövegelemzési problémák megoldására, amelyek nem rendelkeznek MI-szakértelemmel.

A most elkészült HuSpaCy rendszer ezen a területen tud segíteni: használatával egyszerűbb a magyar nyelvű szövegek nyelvtani és jelentéstani értelmezése.

„A kifejezetten magyar nyelvű szöveges tartalmak, mondatok előfeldolgozási eszközkészletét készítettük el. Erre azért van szükség, mert minden alkalmazás, ami valamilyen szöveggel kapcsolatos problémát akar megoldani, csupán nyers karaktersorozatokból még nem tud működni. Természetes nyelvi szövegeken működő algoritmusok emberek is által értelmezhető nyelvtani szimbólumokra építenek, így a HuSpaCy megfelelő alapul szolgálhat csetbotokhoz vagy akár email értelmező rendszerekhez is” – magyarázza Farkas Richárd, a Szegedi Tudományegyetem kutatója.

MI forradalom a nyelvtechnológiában

Az elmúlt évtizedben forradalom zajlott a mesterséges intelligencia kutatásában: a gépi tanulásos megoldásokon belül előre tört az úgynevezett mélytanulás (deep learning) módszere, ahol mesterséges neurális hálók képesek megtanulni, hogy mit hogy kell értelmezniük.

A ma használatos természetes nyelveket feldolgozó rendszerek nagy része így működik, azaz nem nyelvészek írnak szabályokat, hanem az ún. tanuló algoritmusok képesek mélyebb összefüggések, predikciók elsajátítására. Ilyen ismertebb mélytanulásos módszer például a BERT vagy az OpenAI GPT-3 algoritmusa.

Az ilyen rendszerekkel viszont van egy probléma: alapvetően fekete dobozként viselkednek. Működésük alig megfigyelhető, tehát még ha jó eredményt is adnak, akkor sem tudjuk, hogyan jutottak erre a következtetésre. Ebből következik, hogy nem is jól kontrollálhatók, ezért ipari alkalmazásokban sokszor csak korlátozottan használhatóak. Gondoljunk bele, hogy egy ilyen rendszer dönt arról, kaphatunk-e hitelt vagy sem. Napjaink angol nyelvet támogató célalkalmazásaiban is gyakran csak a szövegek előelemzésére használnak gépi tanulás alapú megoldásokat, hogy aztán ezek alapján az emberi szakértő által írt szabályok hozzák meg a végső döntést. Így egy-egy döntés átláthatóvá válik (pl. könnyen értelmezhető egy gépi hitelbírálat eredménye is), és kérdéses esetben az emberi szakértő akár meg is tudja változtatni a rendszer viselkedését.

A magyar nyelvű szövegelemző szoftverek fejlesztése nem ma kezdődött. A magyar kutatói közösség már a kétezres években elkezdte építeni a szükséges nyelvi adatbázisokat. Ezeket az adatbázisokat használták a HuSpaCy fejlesztői is, mint tanító adatbázis.

A HuSpaCy rendszer generációváltás: ötvözi a mély tanulási módszerek előnyeit a nyelvészeti elemzések interpretálhatóságával és kontrollálhatóságával. A rendszer képes mondatok teljes nyelvi elemzésére (szótő, szófajok, stb.) illetve névelemek (például személynevek, helységek) azonosítására is folyó szövegben. A HuSpaCy napjaink MI-eszközeiből építkezik: tartalmaz neurális nyelvi modelleket, amelyeket a felhasználó akár szövegek hasonlóságának vizsgálatára is használhat, de a fent említett nyelvtani elemző lépések is mind modern algoritmusokra épülnek.

“A HuSpaCy a spaCy keretrendszerbe illeszkedik, ami az elmúlt években kvázi nemzetközi sztenderddé vált Ezt az eszközt használják mind akadémiai és ipari projektekben a világ számos nyelvén és pontján. Így, minden a keretrendszerbe illeszkedő nyelv gyakorlatilag bekapcsolódik a digitális nyelvi forradalomba” - mondja Orosz György, a HuSpaCy projekt vezetője.

A most létrehozott HuSpaCy rendszer alapja lehet hangalapú vagy írásos csetbotoknak is (ilyeneket a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumban is fejlesztenek), de hasznos lehet szövegkategorizálásra (például ügyfélszolgálatra beérkező panaszok automatikus leválogatására), információ kinyerésre és szövegek automatikus generálására is.

A rendszer ide kattintva kipróbálható.