Felhívás


az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Tanácsához



Alulírottak, Egyetemünk oktatói, hallgatói, szervezeti egységeinek képviselői mélységes aggodalmunkat fejezzük ki az Egyetem számítógépes hálózata (röviden: ELTENET) jelenlegi állapotát tekintve.

Napjainkra ez a hálózat az Egyetem életének szerves részévé vált, nélküle ma már elképzelhetetlen az egyetemi polgárok munkája. Ezen a rendszeren szerveződik az Egyetem belső kommunikációja, és az Internettel való összeköttetés révén az egész világgal vele tartjuk a kapcsolatot. A hagyományos csatornák (folyóiratok, telefon) egyre drágábbá válása következtében a tudományos kapcsolatokat is a számítógépes hálózat tartja életben. Ha az ELTENET összeomlik, akkor az Egyetem meghal. Nem tudunk egymással érintkezni (vagy csak sokkal drágábban), és a világ tudományos közvéleménye elől az ELTE egyszerűen eltűnik.

Ennek az összeomlásnak egyre fenyegetőbb jelei látszanak. Korábban is voltak meghibásodások, és eddig többször is hallhattunk arról, milyen elavultak az eszközeink, és hogy megfelelő anyagi feltételek hiányában nincs lehetőség rendszeres karbantartásra. Az utóbbi hetekben azonban a leállások fenyegetően gyakorivá váltak, komolyan akadályozva sokak munkáját. A túlterhelt, túlfeszített rendszer működésképtelenné válása érezhető közelségbe került.

Mi, az ELTENET felhasználói felhívjuk az Egyetemi Tanács figyelmét, hogy a hálózat problémáival a súlyának megfelelően foglalkozzon, és felszólítjuk, hogy a lehető legrövidebb időn belül találjon megoldást az eszközpark rendbetételére, a rendszeres évi karbantartás megszervezésére, az eszközöket működtető szakemberek megtartására, a megfelelő utánpótlás biztosítására, és az ezekhez szükséges anyagi eszközök előteremtésére.

Aggódva de remélve:

Budapest, 1998. 06. 18.

Megyaszai Sándor

hallgató

Kincses Zoltán

doktorandusz hallgató

és további támogatók …

szamlalo