Kokt̩l, 2004. mrcius

 

Erdsi Anik
Szorgos kezek - interj̼

Erdsi Anik: Alapveten fots vagy, de a fots technikkat mindig mshogy, szokatlan mdon alkalmazod. Hztartsi tiszttszerek manyag csomagolin tallt kis kezeket brzol piktogramokat nagytasz fel, hagyomnyos fottechnikai eljrssal. Mi̩rt ̩rdekelnek ezek az elnagyolt, sokszor f̩lrenyomott kommercilis jelek?

Eperjesi ̪gnes: 1989-ben kezdtem el gyjteni a csomagol flikat. Nem tudtam m̩g, hogy mi̩rt fontosak, de ̼gy ̩reztem, hogy meg kell rizni egy eltn kornak ezeket a lenyomatait. Egy grafikai vilgot, egy jelrendszert. Amikor ks̩rletk̩ppen negatvk̩nt hasznlva felnagytottam a flin tallhat kis jeleket, nagyon megfogott az a festis̩g, amit a kiugr nyomdai hibk eredm̩nyeztek. Aztn elkezdett ̩rdekelni maga a jelrendszer. Utazsaim ̩s a szisztematikus gyjtmunka sorn d̦bbentem r, hogy a kis jelek Japntl, Amerikig mindenhol ugyanolyanok, hogy az eg̩sz vilgon konszenzus van a tekintetben, hogy mit ̩rdemes lețr̦lni egy țrlkendvel. Ha viszont megprbljuk a k̩peket rendeltet̩sszeren hasznlni, leleplezdik az ̩rtelmezhetetlens̩g̹k. Az instant levest az̩rt tudod elk̩szteni, mert nem a rajzok alapjn k̩szted el.

Erdsi Anik: Nem vlnak unalmass a felesleges ̩s ism̩tld jelek egy id utn?

Eperjesi ̪gnes: Nem, mert a kiemel̩ssel ̩s az trendez̩ssel megvltoznak a kis k̩pecsk̩k jelent̩sei. nll, jelent̩ssel, țrt̩netekkel teltett k̩pekk̩ vlnak. Țbb sorozatot k̩sztettem gy. Az els volt a "Szorgos kezek", amelyekbl p̩ldul, a csempetiszttst brzolkat k̩sbb 20x20 cm-es csemp̩kre nagytottam, egy specilis eljrssal. Ezek a k̩p-csemp̩k be̩pthetek, van is mr n̩hny laksban bell̹k.

Egy msik esetben instant levesek elk̩szt̩s̩t l̩p̩srl l̩p̩sre bemutat k̩pekbl egy naptrszer munka lett, a h̩t napjainak nev̩vel, "Heti ̩trend" cmmel.

Erdsi Anik: Ez mr cinizmus, naponta instant levest enni...

Eperjesi ̪gnes: Van egy ers ironikus, kritikus hang a munkimban. A k̩pek alapja a țmegtermel̩sbl, a konzumkult̼rbl ker̹l el. A k̦r̩j̹k kertett țrt̩netek hol talnyosak, hol ironikusak, ̼gyhogy a k̩sz mvek v̩g̹l ̩rz̩kelhet jelent̩sțbblettel ker̹lnek vissza a fogyaszti k̦rforgsba.

Erdsi Anik: A munkid meglehetsen populrisak, st a pop art mv̩szethez is k̦zel llnak. Sok ember szmra ̩rthet, ̩rtelmezhet, amit csinlsz, nem tmadjk ezt a magas mv̩szet vrv̩di?

Eperjesi ̪gnes: T̩nyleg dekoratvak, de van m̦g̦tt̹k egy olyan koncepci, mely a jelrendszerek, a vizulis kifejezeszk̦z̦k hatsmechanizmust, azok ̩rtelmezhets̩g̩t, jelent̩s̹k stabilitst vizsglja, ̩s ez el̩g ̦sszetett k̩rd̩sk̦r. Ha akarom, nagyon messzire vezethet. Ezen t̼l, hogy az emberek ̩lvezik a munkimat, k̹l̦n ̦r̦m. Nagyon fontosnak tartom, hogy a k̩p, ami egy szoba, vagy iroda falra ker̹l, sz̩p legyen, ami p̩ldul r̩szletgazdagsgot jelent, hogy sokig lehessen n̩zegetni, hogy mindig felfedezhess̹nk benn̹k valami ̼jat. A dekorativits nekem akkor is fontos ̩s vllalhat szempont, ha n̩hnyan hajlamosak azt gondolni, hogy ezzel meg is el̩gszem. A magas mv̩szet sokszor m̩lyebbnek mutatja magt annl, hogy sokat țrdj̦n a lthat felsznnel, de ez legyen az probl̩mja. rdekes, hogy ̩pp a korai pop artrl olvastam azt, hogy eg̩szen ms lett volna a magasmv̩szeti megt̩l̩se annak, ahogy Warhol ̩s trsai felhasznltk a fogyaszti kult̼ra ikonjait, ha țrt̩netesen nk lettek volna.

Erdsi Anik: Ha mr itt tartunk, befolysolja a munkdat, hogy n vagy?

Eperjesi ̪gnes: Term̩szetesen igen, an̩lk̹l azonban, hogy ezt k̹l̦n̦sebben ki akarnm dombortani. Az alapanyag, amivel dolgozom, a mindennapi ̩lethez, a hztartshoz kapcsoldik - ez pedig m̩g mindig inkbb a nket foglalkoztatja. Most egy k̦nyv̦n dolgozom, melynek "Tennivalk a hzban ̩s a hz k̦r̹l" a munkacme. Az ̦sszes szorgos k̩z k̩pem benne lesz. A sz̦vegeket pedig 1880-tl napjainkig terjeden, k̹l̦nb̦z hztartsi ̩s szakcsk̦nyvekbl vlogattam. Ezek megfogalmazsai, ̩s sokszor a tartalma is meglep a mai f̹l szmra. P̩ldul: "A hziasszony kormnyplcja a fzkanl."- ht nem csodlatos?

Erdsi Anik: K̩t killtsod is aktulis most. Februrban a Vintage Gal̩riban, mrciusban pedig a Karton Gal̩riban lltasz ki. Mit lltasz ki?

Eperjesi ̪gnes: Egy ̼j sorozaton dolgozom. A csokold̩ paprrl ̩s egy̩b csomagolanyagokrl leemelt kis k̩pek nagytsai mell̩ sz̦vegek ker̹lnek. Ezek egy n rem̩nyeit ̩s f̩lelmeit felvillant mondatok vagy k̦lti k̩rd̩sek. Valsznleg sokak szmra ismersen fognak hangzani.

Eperjesi ̪gnes killtsa februr 24-̩n nylik a Vintage, ̩s mrcius 24-̩n a Karton Gal̩riban.

 

Back to Articles